Pe înțelesul tuturor
La ce să fiu atent când achiziționez un autoturism la mâna a doua?
În primul rând verificați actele autoturismului și identitatea între seria de șasiu înscrisă în acte cu cea inscripționată pe autoturism la vedere (unele autoturisme au seria pe parbriz, altele pe stâlpul de la portiera șoferului). Încă există situații în care se vând autoturisme furate cu actele de la alte autoturisme identice ca model, culoare, an de fabricație etc. După încasarea banilor și dispariția vânzătorului, recuperarea prejudiciului poate fi extrem de anevoioasă și îndelungată.
Desigur, o inspecție tehnică amănunțită, cu verificarea numărului real de kilometri este obligatorie.
La ce să fiu atent în cazul unui proces-verbal contravențional?
Dacă sunteți de față în momentul încheierii procesului-verbal și considerați că nu ați greșit în forma reținută de organul constatator, este important să menționați OBIECȚIUNILE pe care le aveți în acel moment. Ulterior încheierii procesului verbal și comunicării acestuia către dvs. să verificați corectitudinea datelor de identificare, descrierea faptelor sancționate și sancțiunile aplicate. În cazul aplicării unor amenzi contravenționale, aveți posibilitatea achitării acestora la jumătate din valoare într-un termen de 15 zile.
Dacă doriți să contestați procesul-verbal, trebuie să știți că plângerea contravențională suspendă sancțiunile dispuse pe toată durata procesului.
Sunt în siguranță când fac cumpărături on-line?
Cumpărăturile on-line au câștigat teren în detrimentul achiziționării fizice din magazine, iar politicile comerciale sunt concepute în special în favoarea consumatorilor.
Verificați condițiile și costurile de retur.
În baza legislației UE, dacă produsele pe care le-ați cumpărat nu arată conform descrierii ori prezintă defecte, comerciantul trebuie să le repare, să le înlocuiască, să le reducă prețul sau să vă dea banii înapoi.
În cazul cumpărăturilor on-line aveți dreptul de a anula și returna comanda în termen de 14 zile, indiferent de motiv și fără justificare.
Atenție, unele produse nu pot fi returnate, cum ar fi lenjeria intimă, lenjeria de pat, pilote, perne, din motive de igienă.
Fratele meu este executat silit pe cota de ½ din apartamentul pe care l-am moștenit amândoi de la părinți. Încă suntem în indiviziune, nu am făcut partajul. Este legală executarea?
Da, este legal să fie executată cota de ½ pe care o deține fratele debitor într-o procedură de executare silită. În cazul adjudecării la licitație a cotei de ½, veți putea face partajul ulterior cu noul proprietar. Ideal este să nu se ajungă la situația în care să fiți „vecin” de apartament peste noapte cu un străin și să apelați din timp la serviciile unui specialist în drept.
Am divorțat la notariat și am încheiat o convenție în care fostul meu soț s-a angajat să achite o pensie de întreținere în favoarea copilului nostru în cuantum fix, lunar. Se mai poate modifica?
Sigur ca da! Dacă posibilitățile financiare ale fostului soț s-au majorat, iar nevoile copilului au crescut, puteți solicita la instanța de judecată modificarea obligației de plată a pensiei prin stabilirea unui procent (prevăzut de lege în funcție de numărul de copii aflați în întreținere) din veniturile nete încasate lunar.
Am vreun drept sau vreo obligație în perioada de probă?
Da. Contractul de muncă este valabil încheiat, iar salariatului îi revin toate drepturile și toate obligațiile care decurg din acesta. Cu toate acestea, avantajul perioadei de probă este că acesta oferă posibilitatea ca în acel interval, contractul să poată fi denunțat unilateral fără vreun termen de preaviz sau vreo motivare. După expirarea perioadei de probă, demisia se va face doar cu respectarea termenului de preaviz prevăzut în contract, iar concedierea se va face numai motivat, condițiile Codului Muncii.
Demisia – un act unilateral de voință sau o cerere din partea salariatului la adresa angajatorului?
Atât legislația națională, cât și cea europeană, interzic practicarea muncii forțate. Astfel, nimeni nu poate fi obligat să presteze o muncă pe care nu și-o mai dorește.
Contractul de muncă poate înceta oricând, cu respectarea termenului de preaviz, prin actul unilateral (demisia) de voință a salariatului.
Acest act unilateral (demisia) trebuie să îndeplinească anumite condiții:
Notificarea prin care este exprimată intenția de a pune capăt contractului de muncă să fie scrisă, exprimarea să fie clară și concisă și să fie comunicată angajatorului. Demisia nu trebuie motivată.
Deseori în practică este întâlnită formula „cerere de demisie”. Aceasta nu poate fi niciodată o cerere, întrucât angajatorul nu are posiblitatea să aprobe sau să refuze.
Indiferent de tipul contractului pe care l-ați încheiat (pe perioada nedeterminată, pe perioada determinată, cu normă întreagă, parțială etc.), puteți apela întotdeauna la demisie.
Pot demisiona oricând?
De reținut este faptul că, de cele mai multe ori, în cadrul contractului individual de muncă este prevăzut un termen de preaviz. Acesta presupune că, în cazul demisiei, angajatorul va trebui să fie înștiințat despre intenția salariatului cu maxim 20 de zile înainte (pentru funcțiile de execuție) sau maxim 45 de zile lucrătoare (pentru funcții de conducere). Pentru a cunoaște cu exactitate termenul de preaviz pe care trebuie să îl respectați este necesar să citiți clauza referitoare la acesta din contractul individual de muncă.
Rețineți că, de la momentul notificării intenției de a demisiona, atunci când aveți un termen de preaviz, contractul continuă să își producă efectele până la expirarea acestuia sau până când angajatorul renunță la termen (datorită faptului că a găsit alt angajat pentru acel post).